Saya berkesempatan untuk menghadiri persidangan hari pertama Sidang Dewan Rakyat bagi penggal ke-3 Parlimen ke-13. Seperti biasa, disana lah para Menteri dan ahli-ahli Parlimen yang lain membahaskan usul dan membincangkan perihal negara. 

Semalam merupakan hari pertama persidangan. Namun, seperti biasa Ahli Parlimen (MP) dari kerajaan dan pembangkang akan membahaskan usul-usul sebelum sesuatu perundangan itu diluluskan oleh Parlimen. Saya sebagai pemerhati, melihat isi perbahasan dan juga tahap profesionaliti ahli dewan ketika berbahas.


Secara peribadi, saya merasakan sesetengah ahli Parlimen kita masih di tahap profesionaliti yang rendah ketika berbahas. Tidak kira dari pembangkang, dan juga kerajaan. Walaupun persidangan masuk hari pertama, dua orang ahli dewan diarah keluar oleh Yang di-Pertua Dewan Rakyat. Walaupun ada yang berpendapat itu adalah perkara biasa, namun bagi saya ia menunjukkan bahawa mereka tidak profesional. Sepatutnya mereka sebagai wakil rakyat, pemimpin masyarakat mereka perlu menunjukkan contoh yang baik.

Jadi, saya berfikir, sejauh mana mereka mengutamakan agenda rakyat jika dalam dewan rakyat asyik bertikam lidah dan memerli ahli parlimen yang lain? Bagi saya ia memalukan. Apatah lagi jika mereka tidak boleh menghormati Speaker Dewan selaku pengerusi mensyuarat. Jadi bagaimana rakyat mahu menghormati mereka? 

Namun antara mereka, masih ada yang saya begitu hormati dan kagum kerana kredibiliti dan karakter mereka. Sebahagian dari kerajaan dan sebahagiannya dari pembangkang. Bagi saya mereka masih profesional dan mempunyai nilai yang baik untuk dicontohi, cuma segilintir yang lain bersikap tidak profesional, nama yang baik juga tercalit sama. Ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga.

Apa pun kita berharap agenda rakyat terus diutamakan disamping meningkatkan usaha untuk mendidik generasi muda untuk lebih profesional.


*MP = Member of Parliament, digunakan untuk merujuk kepada ahli Parlimen
bergambar bersama Timbalan Speaker Dewan Rakyat, YB Datuk Ronald Kiandee
dan Timbalan Menteri Dalam Negeri, YB Datuk Nur Jazlan
 info parlimen:Malaysia merupakan sebuah negara yang mengamalkan sistem Demokrasi Berparlimen di bawah pentadbiran Raja Berpelembagaan. Seperti Demokrasi Berparlimen mengandungi 3 cabang utama

  •                    Perundangan (Legislative)
  •                    Eksekutif (Executive)
  •                    Kehakiman (Judiciary)Parlimen di Malaysia terbahagi kepada dua;-
  •           Dewan Rakyat (house of representative)
  •           Dewan Negara (the senate)Fungsi Parlimen:
  •           Meluluskan undang-undang
  •           Membuat pindaan undang-undang yang sedia ada
  •           Meluluskan cuka-cukai baru
  •           Menyemak dasar-dasar kerajaan
  •           Meluluskan perbelanjaan kerajaanReactions: